Alles draait om groen

De reden waarom zonne-energie opslaan steeds meer loont

Ben je reeds in het bezit van zonnepanelen of ben je van plan om deze aan te schaffen? Een van de belangrijkste vragen die je jezelf zult moeten stellen is wat je doet met de zonne-energie die je over hebt. Kies je ervoor om deze terug te leveren aan de energieleverancier, ga je deze zelf opslaan voor later gebruik of combineer je deze twee? Met de actuele ontwikkelingen rondom accu’s en de maatregelen die de overheid treft wordt zelf opslaan steeds aantrekkelijker. Uiteraard is het wel belangrijk dat je goed voorbereid bent zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Energieneutraal

Nederland heeft als doelstelling om in het jaar 2050 volledig energieneutraal te zijn. Echter, om dit doel te bereiken zullen er nog een aantal zaken vorm moeten krijgen. Zo is er nog steeds geen concreet plan wat er gedaan moet worden met de opslag van de opgewekte energie. Er zijn steeds meer mensen die zonne-energie opwekken, dit zorgt voor verandering van de markt voor lokale opslag.

  • De overheid wil na 2023 geleidelijk de salderingsregeling opheffen. Deze regeling maakt het momenteel erg interessant om stroom terug te leveren aan het energienet.
  • De accu’s voor eigen opslag worden steeds beter, dit zorgt ervoor dat er steeds meer energie thuis kan worden opgeslagen voor eigen gebruik.
  • Wegens overbelasting van het stroomnet is het in sommige regio’s al niet meer mogelijk om stroom terug te leveren aan het energienet. Wanneer je zelf stroom opslaat gaat deze niet verloren.

Zelf energie opslaan?

Kies je ervoor om zelf je zonne-energie op te gaan slaan? Dan is volgens experts een accu de beste optie.

Volgens Jeroen Panis, een expert in elektrische energieopslag bij Indutecc, is een accusysteem sneller aantrekkelijk als je het voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Naast de opslag van zonne-energie kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Het opvangen van piekbelastingen. Er zijn momenten op de dag wanneer je meer energie verbruikt, dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer de wasmachine voor een paar uurtjes aan staat.
  • Snel meer stroom leveren. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld in bezit bent van een elektrische auto die opgeladen moet worden.
  • Stroomstoring? Geen probleem! Je kunt de accu dan simpelweg als vangnet gebruiken. Let hierbij wel op dat de omvormer van je accusysteem hier wel geschikt voor moet zijn. Dat is tot op heden nog niet altijd het geval.
  • Bij wisselend weer. Het is bekend dat wanneer het bewolkt is er minder energie gewonnen kan worden, dit geld ook voor de nacht. Wanneer je op die momenten juist energie nodig hebt is dat geen probleem.

Populaire investering

Wist je dat zonne-energie je huis meer waard maakt? Zonnepanelen behoren tot de populairste extra voorziening betreft een woning volgens ING Direct. Wanneer je jouw woning dus nog ooit wilt verkopen verdien je je investering in de zonnepanelen direct weer terug. 

Minder zware aansluiting nodig

Volgens Panis is nog een extra voordeel dat je netaansluiting minder zwaar hoeft te zijn, dat zorgt voor nog een besparing. Een netaansluiting blijft echter wel nodig, vooral in de winterse periode. Accusystemen leveren stroom in korte periodes en hebben tot vaak nog beperktere capaciteiten.

Vraag een expert

Wil je zelf beginnen met het opslaan van zonne-energie? Volgens Panis kun je dan het beste een expert om hulp vragen “Het is altijd maatwerk. Het gaat om het totaalpakket, niet alleen om de accu’s of de zonnepanelen. De benodigde omvormer moet bijvoorbeeld passen bij de accu’s én de zonnepanelen.”

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons