Woningisolatie - Vollediggroen.nl

In 2022 79% meer interesse in woningisolatie dan vorig jaar

De sterk gestegen energieprijzen worden als boosdoener aangewezen voor de evenredig gestegen interesse in woningisolatie. In het eerste kwartaal steeg deze interesse zelfs met 79% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Vooral in de Randstad is te zien dat isolatie steeds populairer aan het worden is.

Aantal offerte-aanvragen steeg fors

De bevestiging van dit verschijnsel is te vinden in het aantal offerte-aanvragen. In de eerste maanden steeg dit aantal met zo’n 67% ten opzichte van 2021. Woningeigenaren zijn voornamelijk het meest geïnteresseerd in dakisolatie; het aantal offerte-aanvragen steeg hier dan ook met een enorme 171%. De interesse in spouwmuurisolatie verdubbelde ook bijna, gevold door gevelisolatie met zo’n 68%. Kruipruimteisolatie bleef echter wel wat achter, het aantal offerte-aanvragen steeg hier met “slechts” 35%.

Gratis woningisolatie offertes aanvragen

Woningisolatie is dé manier om te kunnen besparen op een stijgende energierekening. Het is niet voor niets de verduurzamende maatregel met het hoogste rendement. Benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Vraag dan 3 gratis en vrijblijvende offertes aan van experts uit jouw omgeving!

Gratis offertes aanvragen

Niet overal even populair

Isolatie blijkt echter niet in geheel Nederland een populair onderwerp. In Friesland is de interesse in woningisolatie met een relatief kleine 53% gestegen, dat blijkt uit Google Trend-cijfers. Groningen en Limburg behaalden een stijging van 60%. Overijssel en Zeeland zitten daarentegen wel rond het landelijke gemiddelde met een stijging van 67%. De meest opvallende is de noordelijke provincie, Drenthe. De interesse in woningisolatie nam in de provincie toe met zo’n 88%.

In Noord-Brabant werd het aantal aanvragen bijna verdubbeld. In deze provincie steeg de interesse met zo’n 92%. In zowel Noord-Holland en Gelderland kunnen isolatiebedrijven bijna niet meer aan de vraag voldoen, hier is een toename van 97% te zien. De echte koploper is provincie Utrecht. Inwoners van deze provincie blijken al flink aan het isoleren te zijn gaan geslagen. Hier is dan ook een stijging van 114% terug te zien.

Verschil ontstaat door inkomen

Het onderlinge verschil tussen de provincies is volgens experts te wijten aan het verschil in inkomens. Zo verdienen gezinnen in de randstad al gauw €4.000,- tot €6.000,- meer dan gezinnen in Friesland en Groningen. Volgens experts wordt het daardoor ook gemakkelijker om geld te investeren in de woning.

Wie kunnen het meeste profiteren?

Woningen die het allermeest kunnen profiteren van een goede isolatie zijn terug te vinden in de provincies Groningen, Zeeland en Limburg. 55% van de woningen in deze provincies zijn namelijk gebouwd voor het jaar 1975. Voor die tijd was het tijdens de bouw nog niet verplicht de woning te mee te isoleren. Momenteel worden deze woningeigenaren dus het hardste geraakt door de hevige energieprijsstijgingen. Zij moeten een hoop meer stoken om hun woning op temperatuur te krijgen, waar fors meer geld in gaat zitten.

De beste timing om te isoleren

Experts verwachten dat de interesse in woningisolatie gedurende de komende maanden wel weer af zal gaan nemen. De echte winterkou hebben we inmiddels al achter ons. Er wordt daarentegen juist aangeraden gedurende de zomermaanden de woning te laten isoleren. Gedurende de wintermaanden neemt de vraag hevig toe waardoor de wachttijden bij isolatiebedrijven flink stijgen. Wanneer je besluit om in de zomer te isoleren zul je hier dus een stuk minder last van hebben. Ook is er voor woningeigenaren dan meer keuze uit experts waaruit ze kunnen kiezen. Zo zul je sneller eindigen met de beste  prijs en voorkeursexpert. Vaak zijn bedrijven uit de buurt ook beter beschikbaar in de zomer, wat gunstig is.