Alles draait om groen

7 veel gemaakte fouten bij het plaatsen van zonnepanelen

1. De doe-het-zelver

Zonnepanelen op je dak plaatsen is een echt vakmanschap. Het is van groot belang dat de plaatsing ervan goed en secuur gebeurt. Fouten maken bij het installeren kan voor grote problemen zorgen die enorme kosten met zich mee kunnen brengen. Als er een defect in een van de panalen voorkomt zal de leverancier kunnen zeggen dat de installatie het probleem heeft veroorzaakt. De garantie vervalt dan. Weet je dus niet precies hoe het werkt? Laat het dan aan een professional over.

2. Te veel energie opwekken

Wanneer je meer opwekt dan gebruikt zul je dit overschot terug moeten leveren aan het net. Dit wordt salderen genoemd. Salderen levert uiteindelijk niets op omdat alleen de kale energieprijs voor een terug geleverde kWh zal worden gegeven door de energiemaatschappij.

Zonne-energie

Wist je dat de hoeveelheid zonlicht die de aarde binnen één uur bereikt genoeg is om de aarde een jaar lang van stroom te kunnen voorzien? Genoeg reden dus om gebruik te maken van deze gratis energie! 

3. Offertes zonder bezoek

De offerte die gemaakt wordt waarbij er geen installateur is komen kijken kan leiden tot onnauwkeurige prijzing. Een installateur kan natuurlijk wel op andere manieren een goed beeld krijgen van de situatie, bespreek daarom altijd de mogelijkheden. 

4. Dak ongeschikt voor zonnepanelen

Het gemiddelde rijtjeshuis heeft ongeveer 8 tot 10 zonnepanelen nodig. Check altijd even of er ruimte genoeg is en hoe de schaduw op het dak valt. Een dak dat richting het zouden staat heeft de meest ideale ligging voor zonnepanelen. Kijk ook altijd even naar de status van het dak, het dak moet namelijk wel in staat zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen.

Onze buren hadden al langer zonnepanelen, maar die zeiden dat het heel duur was. De adviseur vertelde dat er wel kosten zijn, maar dat je die ook maandelijks kunt betalen en dat je geld terugkrijgt. Win-win.

Nancy
Huissen
8,7
8,7

5. Niet doorvragen naar de garantie

Zonnepanelen hebben vaak een langdurige garantie. Vaak vergeten mensen daarom nog even door te vragen. Denk hierbij aan vragen zoals wat als er een paneel stuk gaat? Kan er dan hetzelfde paneel worden geleverd en komt er iemand langs om dat paneel te installeren? Wat als de panelen die ik heb tegen die tijd niet meer bestaan? Laat dit altijd even opnemen in de offerte, dan kun je er altijd even op terug komen.

6. Onveilig installeren

Een installateur moet altijd beschikken over een VCA en SEI keurmerk. Een VCA keurmerk geeft aan dat de betreffende installateur getest is op het veilig kunnen werken en daarbij ook voorbereidingen treft eventuele ongelukken te kunnen voorkomen. Het SEI keurmerk laat zien dat de installateur weet hoe hij elektrotechnische installaties goed weet te plaatsen.

7. Wachten tot zonnepanelen in prijs dalen

Er is een grote kans dat de prijs van zonnepanelen over de jaren heen zal gaan dalen. Echter moet de prijs wel heel erg flink gaan zakken wil het voordelig uitpakken om te wachten. Daar tegenover staat natuurlijk ook de stijging van de eneregieprijs. Deze is de afgelopen jaren jaarlijks met wel 4 tot 7% gestegen. Wanneer je over zonnepanelen beschikt heb je daar minder last van.

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons