Verduurzamen loont - Vollediggroen.nl

Door de hoge energieprijzen is verduurzamen al snel winstgevend

In vergelijking met een jaar geleden betaalt de gemiddelde consument ruim twee keer zo veel. Verduurzamen verdient zich dus een stuk sneller terug. Volgens experts zijn vooral zonnepanelen financieel enorm interessant geworden.

Wanneer je nu afsluit

Sluit je nu een energiecontract af? Dan kan dit waarschijnlijk tegen een prijs van €0,45 tot €0,70 per kWh. Zou je een jaar geleden hebben afgesloten? Dan kon dit tegen een prijs van €0,20. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook de gasprijzen over de kop gegaan.

Een consument die meer dan het dubbele aan energiekosten betaalt is dan ook het resultaat van deze ontwikkelingen. Echter betekent dat ook dat wanneer je een verduurzamende maatregel uit laat voeren, je deze veel sneller hebt terugverdiend. Volgens experts van het bedrijf Zonneplan kun je een set van 10 zonnepanelen tegenwoordig in slechts 2,5 jaar terugverdienen. Frank Breukelman geeft aan dat zonnepanelen inderdaad met 15% in prijs zijn gestegen wegens productie- en transactiekosten, maar dat daar een stijging in energieprijzen tegenover staat van zo’n 130%.

Gratis informatie over zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een hoop voordelen! Vooral gedurende de zomermaanden is de opbrengst van zonnepanelen enorm. Benieuwd hoe jij kunt profiteren van zonnepanelen zonder investering vooraf? Vraag dan gratis én vrijblijvend meer informatie aan. 

Ja, ik wil gratis informatie aanvragen

Ook Milieucentraal noemt zonnepanelen de meest interessante investering van het moment. Wanneer de stroomprijzen gedurende de komende 2 jaar nog hoog blijven heb je al een enorm deel van de zonnepanelen terugverdiend. Ook raden ze aan goed na te gaan of je woning voldoende is geïsoleerd. Met spouwmuur- en dakisolatie valt tegen deze hoge energieprijzen namelijk een hoop winst te behalen, gezien je daarmee flink op gas bespaart.

De terugverdientijd goed bepalen

Beiden experts geven echter aan dat het niet verstandig is je terugverdientijd te baseren op de huidige energieprijzen. Je weet namelijk nu nog niet hoe de prijzen zich in de nabije toekomst zullen gaan ontwikkelen. De terugverdientijd van zonnepanelen gaat daarnaast ook nog gepaard met de huidige salderingsregel. Stroom die jij via jouw zonnepanelen teruglevert aan het stroomnet mag je aftrekken van de stroom die door je energieleverancier geleverd wordt. Daarnaast kan het stroomnet de hoeveelheid teruggeleverde stroom niet altijd aan.

Een reken voorbeeld

Om meer zicht te krijgen op de cijfers nemen we als voorbeeld even een doorsnee rijtjeswoning.  Wanneer de eigenaren €17.000 investeren door middel van verschillende verduurzamende maatregelen dan zou de terugverdientijd normaalgesproken zo’n 20 jaar zijn. Met de huidige energieprijzen is dit echt een stuk sneller. De eigenaren zouden de investering na ruim 8 jaar al terugverdiend kunnen hebben. De voordelen van een verhoogd wooncomfort, een waardestijging én een beter energielabel staan hier nog los van. Ook is de berekening gemaakt zonder eventuele subsidies en de huidige BTW-regeling.