Waterontharders

Veel gestelde vragen over waterontharders

Een waterontharder heeft enorm veel voordelen. Echter komt er ook de nodige kennis bij kijken. Zo zijn er een hoop verschillende modellen en aspecten waar je rekening mee moet houden voor je een waterontharder aanschaft. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

Hoe werkt een waterontharder?

Waterontharders werken op basis van een zogenoemde ionenuitwisselaar wat eigenlijk bestaat uit kleine bolletjes kunsthars. Wanneer het leidingwater aangevoerd wordt komen deze bolletjes in contact met het water. Deze gaan vervolgens de calcium en magnesium ionen filteren en omzetten in natrium ionen. Uiteindelijk zal de ionenverwisselar verzadigd raken en zal de waterontharder starten met zijn regeneratieproces waarbij het regeneratiezout gebruikt wordt. Het zout spoelt de harsbolletjes en lost vervolgens op in water. De calcium en magnesium ionen die loskomen worden samen met het overtollige zout en spoelwater afgevoerd via de riolering. Zo kun jij genieten van kalkvrij water

Kan ik veel geld besparen als ik een waterontharder aanschaf?

Met de aanschaf van een waterontharder kun je zeker geld besparen. Doordat apparaten die vanbinnen last krijgen van kalkaanslag soms wel 20% meer energie verbruiken bespaar je al snel op je energieverbruik. Door het zachte water gaan apparaten gemiddeld 30% langer mee, daarnaast heb je minder wasmiddel nodig en minder zeep voor je lichaam. Ook zul je geen ontkalkingsmiddelen meer hoeven gebruiken. Alles bij elkaar opgeteld kun je zeker tussen de €100 en €200 per jaar besparen op enkel deze punten.

Moet mijn koude water ook onthard worden?

Ja ook koud water moet worden onthard. Kalkafzetting wordt ook gewoon door koud water veroorzaakt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de drinkbak van je huisdier. Het is wel zo dat warm water sneller kalkaanslag veroorzaakt dan koud water. Vergeet alleen niet dat veel huishoudelijke apparaten koud water opwarmen, hierdoor vindt er een snelle kalkaanslag plaats. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een waterkoker of wasmachine. Een waterontharder is daarom ook goed voor de levensduur van al je apparatuur

Is het onthardingshars schadelijk voor onze gezondheid?

Nee, deze hars is niet schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Het hars wordt enkel gebruikt om te ontharden. De harskorrels voldoen aan de door wetgevende instanties van verschillende Europese landen. Hierbij wordt er rekening gehouden met de opgelegde wettelijke normen. Ze kunnen dus gewoon veilig gebruikt worden.

Meer informatie over waterontharders