Tips van een medeburger - Vollediggroen.nl

Elise van Beek 16/02/2022

Tips van een medeburger: Besparen op energie

Is jouw energierekening ook flink gestegen? En hoe ga je deze stijging eigenlijk tegen? Nederlanders gaan creatief op zoek naar een uitweg. Vandaag vertellen we je over de oplossing die Peter (53) uit Nieuwegein gevonden heeft. 

Niet te warm, maar ook niet te koud

Sinds kort woont Peter met zijn vrouw in een appartement van 120 vierkante meter. Het appartement is pas sinds mei opgeleverd en is dus gloednieuw. De woning beschikt over energielabel A, is goed geïsoleerd, beschikt over kunststof kozijnen, zonnepanelen en een warmtepomp.  De woning is een tussenwoning, en omdat de woning gelegen is op het zuidwesten schijnt de zon er regelmatig door de ramen naar binnen. De twee hebben sinds de oplevering hierdoor de verwarming nog steeds niet aangeraakt. Gedurende de maanden januari en december heeft de thermostaat namelijk op een keurige 19,9 graden gestaan. Peter en zijn vrouw vinden het persoonlijk vanaf 20 graden een aangename temperatuur, dus wanneer de thermostaat iets kouder aangeeft gaat het voor de gevoelstemperatuur nog net. Of ze doen gewoon een trui aan!

Afgelopen week heeft er bijvoorbeeld een flinke wind gestaan, en deze blies hard tegen de ramen. Gelukkig hebben ze er binnen niet veel van meegekregen dankzij de isolatie. Voor het slapen gaan controleert Peter altijd even tevens de thermostaat. Wanneer het een koude nacht gaat worden is het namelijk altijd spannend of de temperatuur binnen flink zal gaan dalen. Dat is eigenlijk bijna nooit het geval, ongelofelijk volgens Peter.

Het huidige energiecontract

Hun huidige energiecontract is afgesloten bij een duurzame leverancier in 2021 en loopt voor 5 jaar. Hiervoor stapte Peter elk jaar over, zo kon hij de welkomstbonussen tot €200,- gebruiken. Toch heeft Peter nu gekozen voor een vast contract. Dit omdat deze leverancier voor al het gasverbruik bomen terug plant in de natuur. Volgens Peter geeft dit meer een gevoel van samenhang en iets terug kunnen doen. Daarnaast ontving hij bij zijn aanmelding een welkomstpremie van €300,- voor vijf jaar. Vooral nu de gasprijzen zo gestegen zijn is hij blij met het vastleggen van zijn contract. Zo heeft hij nog net op tijd zijn prijzen vast kunnen leggen.

“Toen we nog in ons vorige huis woonden bedroeg onze energierekening nog maar €55 per maand, mijn vrouw en ik waren toen nog allebei werkenden en daarom ook een stuk minder thuis. Nu is onze rekening standaard €175 per maand. Dit komt ook door de bouw, het huis hebben ze op moeten stoken om het vocht te kunnen verwijderen, waarvoor ze een hoop gas hebben moeten gebruiken. Gelukkig heeft de aannemer van onze woning dat betaald maar ik denk ook dat op basis daarvan ons huidige maandbedrag is bepaald. Natuurlijk kan ik dit naar beneden laten brengen omdat we nu een stuk minder verbruiken. Echter ben ik dit niet van plan, ik gebruik het liever als een soort van spaarpotje voor het einde van het jaar wanneer ik de afrekening ontvang.”

Besparen

“We hebben voor deze woning gekozen omdat er veel mogelijk was qua verduurzamende maatregelen. Zo was er al goed geïsoleerd en was er een mogelijkheid om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Zo liggen er op het dak van het gehele complex nu ongeveer zevenenzeventig zonnepanelen. De panelen werken echt geweldig goed, het scheelt ons nu direct al een hoop op onze energierekening. We proberen er wel zo veel mogelijk rekening mee te houden. Als de zon schijnt zetten we bijvoorbeeld een was aan en strijken doe ik eigenlijk ook alleen maar bij zonnig weer. Ik probeer alles zo efficiënt mogelijk te doen, niet alleen om geld te kunnen besparen maar ook om een kleine voetafdruk achter te laten."

Bespaar ook met zonnepanelen

De toevoeging van een thuisbatterij

“Het enige wat ik wel nog zou willen is een eigen thuisbatterij. Het komt wel eens voor dat onze zonnepanelen meer opleveren dan dat we verbruiken, wanneer we dit op zouden kunnen slaan kunnen we het mooi op een ander moment gebruiken. Die batterijen zijn alleen wel heel erg prijzig. Ik heb al wat onderzoek gedaan naar eventuele mogelijkheden voor subsidie maar helaas heeft dat nog geen resultaat gegeven. Ik vrees dus dat het sparen wordt.”

Bekijk wat jij nog kunt verduurzamen