Alles draait om groen

5 tips bij het aanschaffen van zonnepanelen

Velen schaffen zonnepanelen aan om uiteindelijk zo veel mogelijk op hun energie te kunnen besparen. Met deze 5 tips van VolledigGroen zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent.

1. Bekijk de verschillende opties

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende bestaande soorten. Ligt je voorkeur bijvoorbeeld bij een Mono of een Poly zonnepaneel? Een Poly zonnepaneel is donkerblauw en heeft een aluminium rand. Niet iedereen vindt dit even mooi en kiest daarom liever voor een zwart mono paneel.

2. Efficiency

Uiteindelijk is het rendement wat je kunt behalen met de zonnepanelen het belangrijkste. Hoe hoger je rendement, hoe meer je kunt besparen. Er bestaan zonnepanelen die een rendement behalen van 17% maar er zijn ook panelen met 15%. Ga altijd voor zonnepanelen met een hoge efficiency. Veel zonnepanelen leveranciers bieden gratis offertes aan, dit is een gemakkelijke manier om te kunnen vergelijken. Zo zorg je ervoor dat je altijd goed geïnformeerd bent.

3. Houd rekening met de capaciteit

De capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek, ook wel Wp. Wanneer je een zonnepaneel hebt die een capaciteit van 300 Wp heeft zal meer opleveren dan een zonnepaneel van 250 Wp. Dit laatste is ook goedkoper. Heb je een klein dak met beperkte ruimte? Kies dan voor panelen met een hogere capaciteit. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger het rendement uiteindelijk zal zijn.

4. De kosten

Wanneer je zonnepanelen aan wilt gaan schaffen kijk je natuurlijk naar de prijs. Wij raden je aan om niet te kijken naar de prijs per paneel maar naar de prijs per Wp. Een zonnepaneel van 300Wp kost misschien €230,- maar is efficienter dan een paneel van 280 Wp dat €220,- kost. Het paneel van 300 Wp kost namelijk €0,77 per Wp en de tweede €0,79 per Wp. Je kunt je dus erg verkijken op de prijs.

5. Kijk naar de afmetingen

Er zijn, grof gezegd, drie verschillende formaten zonnepanelen. De standaard maat voor een paneel is 165x100cm, grote panelen zijn 195x100cm en kleine panelen hebben een formaat van 150x100cm. Het is belangrijk om het juiste formaat, dat passend is bij jouw dak, te kiezen. Vraag daarom altijd een expert om advies of maak zelf een kleine schets wanneer je de afmetingen van jouw dak weet. Over het algemeen hebben grote panelen een hogere capaciteit. Wanneer je dus veel ruimte hebt is het verstandig om voor grote panelen te kiezen. Past dit niet? Dan kun je altijd gaan voor een middelgrote variant. Wil je een dunne film zonnepanelen? Kies dan voor het kleinste formaat.

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons