Subsidies voor verduurzamen - Vollediggroen.nl

Subsidies voor verduurzamen

Wat extra financiële hulp wanneer je van plan bent om te verduurzamen is altijd fijn. Maar wanneer kom je in aanmerking en hoe werkt dit precies? Wij vertellen je alles wat je moet weten over subsidies.

Verschillende subsidies

Er bestaan verschillende soorten subsidies, zo zijn er gemeentelijke en landelijke subsidies.

Gemeentelijke subsidies – Binnen elke gemeente worden er eigen afspraken gemaakt, het is daarom dus belangrijk dat je binnen je eigen gemeente informatie gaat zoeken en je niet buiten je gemeente naar informatie zoekt wanneer je gebruik wil maken van de gemeentelijke subsidies. Een tip: bijna elke Nederlandse gemeente beschikt over een energieloket. Hier kun je gratis meer advies opvragen over het opwekken en besparen van energie.

Landelijke subsidies – Ook zijn er landelijke subsidies die jaarlijks beschikbaar worden gesteld. Zo ontvang je dan een deel van je gemaakte investering terug van de overheid. De landelijke subsidies gelden vaak voor zonneboilers, isolatie en warmtepompen. De subsidiepot wordt jaarlijks door de overheid aangevuld. Weet je niet precies hoe het werkt? Vraag dan altijd een expert om hulp. 

Vind de beste experts

5 zaken die je moet weten over subsidies

 1. In bezit zijn van de woning

  Je moet zowel bewoner als eigenaar zijn van de woning die je gaat verduurzamen. Wanneer er iemand anders in het huis wonend is dat verduurzaamd gaat worden dan kom je niet in aanmerking voor subsidies. Ben je in bezit van een appartement? Ook voor VvE’s zijn er verschillende subsidie mogelijkheden.

 2. Hoeveel subsidie je krijgt

  Wanneer je bijvoorbeeld twee isolatiemaatregelen uit wilt voeren dan kom je wellicht in aanmerking voor subsidie. Zo is er bijvoorbeeld de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Deze subsidie is ervoor bedoeld om woningeigenaren te stimuleren om hun koopwoning te verduurzamen. De hoeveelheid subsidie die je ontvangt kan oplopen tot zo’n 30% van je gemaakte investering.

 3. Subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren

  Wanneer je de maatregelen door een professional uit laat voeren dan kan ook deze je van alles vertellen over de mogelijke subsidies en vaak dan ook helpen bij het regelen hiervan.

 4. Subsidie achteraf

  Wanneer je de maatregelen door een professional uit laat voeren dan kan ook deze je van alles vertellen over de mogelijke subsidies en vaak dan ook helpen bij het regelen hiervan.

 5. Wisselend per jaar

  Ieder jaar wordt er een subsidiepot beschikbaar gesteld om te kunnen verduurzamen. Dit bedrag is ieder jaar verschillend, soms dus wat hoger en soms wat lager. Ook wisselen de vereiste waaraan je moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen. Vraag daarom altijd een expert om hulp wanneer je het niet zeker weet.

Subsidies en zonnepanelen

Er zijn een aantal gemeentes die het mogelijk hebben gemaakt subsidie aan te vragen wanneer je zonnepanelen wilt laten plaatsen. Is dit in jouw gemeente niet mogelijk? Dan zijn er ook nog andere manieren mogelijk om je investering gemakkelijk terug te verdienen.

Vraag naar de mogelijkheden