Alles draait om groen

Isoleren,

het stappenplan voor dummies

Wanneer je je woning op een goede manier wilt verduurzamen is isoleren de eerste stap. Het begin kun je eenvoudig zelf maken. We leggen je uit welke stappen jij zelf al kunt ondernemen om je woning voor te bereiden op isolatie.

1. De naden en kieren

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat met het vullen van al je naden en kieren een gemiddelde hoekwoning al tot €170,- per jaar kan besparen. Je kunt naden en kieren super makkelijk dicht maken met tocht- of schuimband, tochtstrips, kit of rubberprofielen. We raden wel aan kwalitatief goede materialen te gebruiken, die gaan uiteindelijk een stuk langer mee.

Vergeet daarnaast ook niet dat sommige materialen een houdbaarheidsdatum hebben. Heb je ze al eerder gebruikt? Hou dan goed in de gaten of er na een tijd toch geen tocht vrij komt.

2. Ga op onderzoek uit

Ben je benieuwd of isolatie van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw woning? Doe dan onderzoek naar de mate waarin het momenteel geïsoleerd is. Als eerste kun je naar het bouwjaar kijken, dit geeft vaak al een aardig gevoel bij de momentele staat. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd de voorgaande bewoners benaderen. Als laatste kun je een warmtescan uit laten voeren, deze zorgt voor het totaalbeeld.

  • Heb je net een nieuwe woning? Benader de vorige bewoners om te vragen wat voor isolatiemaatregelen zij getroffen hebben en kijk zeker ook even naar de bouw- en funderingstekeningen. Via deze manier zul je snel zien waar er voor jou winst te behalen valt.
  • Zoek naar warmtelekken Ben je in bezit van een oudere woning? Met een warmtescan of infrarood foto’s kun je warmtelekken eenvoudig opsporen. Vraag altijd een specialist om hulp.

Stijging in waarde

Wist je dat je woning meer waard wordt wanneer deze goed geïsoleerd is? Daarnaast verkopen woningen met een energielabel, A, B, of C een stuk makkelijker. Dit voordeel is niet alleen voor de verkoper gunstig maar ook voor de koper. De energierekening van een woning die goed geïsoleerd is een heel stuk lager dan een woning met geen tot nauwelijks isolatie. 

3. Bekijk het rendement van je investering

Je woning isoleren is een investering met een goed resultaat. Bekijk het resultaat dat je kunt behalen en vergelijk het met de actuele rente die je nu op de bank behaald. Er zijn verschillende berekeningen gemaakt om te bekijken hoe rendabel isolatie precies is. Hieronder vind je de berekening gedaan door Milieu Centraal.

Het rendement van isoleren
  • Spouwmuurisolatie hetzelfde resultaat als 11% rente op je spaarrekening
  • Kruipruimteisolatie en dakisolatie hetzelfde resultaat als 8% op je spaarrekening
  • HR++ glas levert hetzelfde resultaat als 6% op je spaarrekening

4. Bekijk de terugverdientijd

Isolatie kost geld. Uiteindelijk zul je dit terug verdienen omdat je minder kosten kwijt bent aan je energierekening. Je bespaard al heel gauw honderden euro’s per jaar. Voor je kiest voor welke maatregel je gaat is het belangrijk dat je kijkt naar de terugverdientijd. Dat bereken je per maatregel op de volgende manier:

  • Noteer het totaalbedrag. Als voorbeeld nemen we €1000
  • Noteer de kosten die je kwijt bent aan stoken per maand, bijvoorbeeld €40
  • Deel het eerste bedrag door het tweede bedrag voor de terugverdientijd in maanden. Hier is het bijvoorbeeld 1000 / 40 = 25 maanden

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons