Run op subsidie voor isolatie door extra steun Den Haag - Vollediggroen.nl

Run op subsidie voor isolatie door extra steun Den Haag

Uit cijfers van Overheidsdienst RVO blijkt dat er steeds meer vraag is naar het verduurzamen van de woning. In het eerste kwartaal van 2022 werden er drie keer zo veel subsidieaanvragen voor woningisolatie gedaan dan vorig jaar. In januari tot maart werden er ruim 17.000 aanvragen geteld, waar dit in 2021 waren er slechts 6500 waren.

Verschillende aanvragen mogelijk

De RVO houdt het overzicht over de verdeling van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Mensen die hun woning hebben verduurzaamd kunnen namelijk uit die subsidiepot geld ontvangen. Het is echter niet mogelijk voorafgaand aan de werkzaamheden een subsidievraag in te dienen. Dit kan pas na het uitvoeren van de verduurzamende maatregel.

Het is wel mogelijk om voor verschillende maatregelen en apparaten subsidie aan te vragen, waarbij het minimum twee maatregelen is. Isoleer je zowel je vloer als je spouwmuur? Dan kun je één aanvraag indienen voor beide maatregelen. Dit doen dan ook veel woningeigenaren. In de eerste drie maanden van 2022 werd er namelijk voor ruim 37.000 maatregelen een subsidieaanvraag ingediend.

Profiteren van de voordelen van woningisolatie?

Met de huidige hoge energieprijzen biedt het isoleren van je woning veel voordelen. Zo daalt niet alleen je energierekening, maar kun je tevens gebruik maken van een kortere terugverdientijd. 

Gratis offertes aanvragen?

Energiestijging niet zeker de enige oorzaak

In het eerste kwartaal werd er dus bij elkaar voor ongeveer 52,6 miljoen euro subsidie aangevraagd. 40 miljoen hiervan werd aangevraagd door particulieren. Ongeveer de helft van het totaalbedrag werd aangevraagd voor het isoleren van kruipruimtes, daken en spouwmuren. Op een tweede plaats eindigde de warmtepomp.

De RVO durft niet met zekerheid te zeggen dat de toename van de gestegen energieprijzen hier de oorzaak van zijn, maar deze vermoedens zijn er uiteraard wel. Daarnaast geeft de RVO ook aan dat de ISDE-regeling vorig jaar nog werd herzien (voorheen de SEEH) en daarvoor dus ook minder bekend was onder de woningeigenaren. 

Nationaal isolatieprogramma

Op 2 april werd er door het kabinet een isolatieprogramma gelanceerd. Hierbij worden er door Den Haag tot 2030 miljarden gereserveerd om ruim 2,5 miljoen woningen te voorzien van betere isolatie. Hierbij wordt er voorkeur gegeven aan woningen met energielabel E of lager.

In de isolatiesector wordt er momenteel dan ook hard doorgewerkt. Zo zagen de meeste isolatie experts het aantal offerte aanvragen door het dak gaan. Met een verzesvoudiging zijn het de meeste aanvragen tot dusver. Ook verdubbelde het aantal daadwerkelijke opdrachten die voortkwamen uit de offerteaanvragen. Dat resulteert tot twaalf keer meer klussen dan voorheen.

Echter hebben de hoge energieprijzen ook een voordeel. Zo zijn investeringen zoals isolatie en warmtepompen relatief gezien, snel terugverdiend. Hierbij kun je denken aan een terugverdientijd van ongeveer vier of vijf jaar. Wanneer de energieprijzen lager liggen zal deze terugverdientijd tot wel drie jaar langer zijn.

Profiteer van de voordelen van isolatie