BTW zonnepanelen - Vollediggroen.nl

Per 1 januari geen BTW meer op zonnepanelen?

Vanaf volgend jaar zou het wel eens een stuk goedkoper kunnen worden om zonnepanelen op je dak te leggen. Per 1 januari 2023 wil het Kabinet af van BTW op zonnepanelen die op woonhuizen geplaatst worden.

Wanneer je als particulier ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen dan kun je de BTW over de installatie een aanschaf van de panelen terug krijgen. Het afschaffen van de BTW zou een einde maken aan het wachtproces om je BTW terug te ontvangen.

De tweede kamer dringt aan

Het Kabinet beloofde, naar aanleiding van de stijgende energieprijzen, te kijken naar de mogelijkheid om de BTW-regeling af te schaffen. Door de Tweede Kamer werd ook gedurende verschillende debatten over stijgende energiekosten aangedrongen om maatregelen te nemen.

Wanneer de BTW wordt geschrapt zal het aanvragen van zonnepanelen niet alleen eenvoudiger worden maar ook een stuk goedkoper. Het kabinet verwacht dat, wegens het prijsverschil, de aanschaf van zonnepanelen door particulieren aantrekkelijker zal gaan worden. De resultaten van het verwdijnen van de BTW zal na een jaar geëvalueerd worden.

Kom jij in aanmerking voor zonnepanelen zonder investering?

Slechts een beperkte groep huiseigenaren komt in aanmerking voor deze zonnepanelen zonder investering. Benieuwd of jij een van de gelukkige bent? Vraag dan snel geheel gratis en vrijblijvend meer informatie aan via de onderstaande knop!

Ja, ik wil meer weten over zonnepanelen zonder investering!

Enkel voor particulieren

Het afschaffen van de BTW zal uitsluitend gaan gelden voor zonnepanelen die aangeschaft gaan worden voor particulieren  en op of nabij de woning geplaatst gaan worden. Wanneer een bedrijf zonnepanelen wil laten plaatsen zal deze niet in aanmerking komen voor de nieuwe maatregel.

Of de nieuwe wet er gaat komen is nog niet volledig zeker. De overheid zal deze beslissing gaan maken onder voorbehoud van de budgettaire haalbaarheid, de uitvoeringstoets en de uitkomsten van de internetconsultatie. Door meerdere lidstaten werd een nieuwe Europese richtlijn voor btw-tarieven vastgesteld. Dit is de reden dat het Nederlandse kabinet aan de gang kan met het nul-tarief.

Verstandig om te wachten met zonnepanelen?

Er wordt verwacht dat vele consumenten afwachtend gaan zijn met de aanschaf van panelen tot de nieuwe wet definitief in werking wordt gesteld. Maar is dit wel zo slim? Met de stijgende energieprijzen kunnen zonnepanelen juist voor velen een goede investering zijn om te kunnen besparen op de maandelijkse energiekosten. Daarnaast zorgen de hoge energieprijzen voor een versnelde terugverdientijd. De BTW krijg je momenteel terug van de belasting, deze schiet je dus tijdelijk voor. Experts geven aan dat voor de consumenten die voorheen de investering niet konden doen, de nieuwe BTW wet van pas zou kunnen komen maar dat voor consumenten die wel vermogend genoeg zijn te investeren, de huidige energieprijzen zwaarder wegen dan de wachttijd van de nieuwe wet. 

Ontdek of zonnepanelen een goede investering zijn voor jou