Nieuw jaar, nieuwe zonnepanelen?

Nieuw jaar, nieuwe zonnepanelen?

De huidige salderingsregeling is naar verwachting nog geldig tot 2023, daarna zal de huidige situatie gaan veranderen. Betekent dit dat zonnepanelen voor de huidige eigenaren niet meer rendabel zijn en dat je deze dan ook beter niet meer aan kunt schaffen?

Wat als je al zonnepanelen hebt laten plaatsen?

Ben je momenteel al in het bezit van zonnepanelen? Dan ontvang je op dit moment evenveel geld voor je groene stroom als dat je ervoor betaald. Met de afbouw van de salderingsregeling zal hier echter wel verandering in komen. Bekijk snel het overzicht.

Na 2023

Vanaf de start van 2023 zal de overheid beginnen met de afbouw van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je ieder jaar steeds minder van je teruggeleverde groene stroom weg zal mogen strepen tegen de groene stroom die je afneemt. Deze daling zal jaarlijks ongeveer 9% zijn. Wanneer dit een consistent percentage zal zijn betekent dit dat je vanaf 2031 geen stroom meer terug kunt leveren door middel van salderen.

De stroom die je terug levert aan het net zonder salderen zal worden vergoed door een zo gehete terugleververgoeding van je huidige energiemaatschappij. Deze vergoeding ligt alleen wel lager dan het bedrag dat je zal moeten betalen voor de groene stroom wanneer je deze afneemt. Het is daarom raadzaam een energiemaatschappij te zoeken met een hoge terugleververgoeding. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen te compenseren door meer gebruik te maken van je zelf opgewekte stroom. Je hebt dan minder stroom nodig van het net en bespaard daar direct een hoop geld mee

Ben je nog van plan om zonnepanelen te laten plaatsen?

Dit is nog steeds een uitstekend idee! Tot 31 december 2022 kun je namelijk nog steeds gebruik maken van de salderingsregeling. Dit betekent dus dat je tot die tijd alle zonne-energie die je terug levert voor 100% weg mag strepen tegen dat wat je afneemt. Je investering verdient zichzelf dan super snel terug.

Salderen nu het nog kan