Alles draait om groen

Salderingsregeling langer geldig

Een deel van de eigenaren kan langer salderen

Ook na 1 januari kan er door een deel van de kleingebruikers nog gebruik worden gemaakt van de salderingsregeling. De planning was dat de afbouw al eerder in gang zou worden gezet. De staatsecretaris van Klimaat en Energie heeft op een enorme hoeveelheid vragen antwoord gegeven. Waarom kunnen we nu dan bijvoorbeeld toch nog langer gebruik maken van deze regeling? 

Het nieuwe kabinet

Het inregelen van het nieuwe kabinet kost altijd veel tijd. Dit brengt altijd ook de enige vertraging met zich mee. Deze vertraging is er nu ook rondom het wetsvoorstel. De voorheen besloten ingangsdatum van 1 januari 2023 is daarom ook niet meer haalbaar. Netwerkbeheerders hebben al eerdere waarschuwingen gekregen voor dit risico. De staatssecretaris geeft aan dat dit voor grote financiële gevolgen gaat zorgen. Dit omdat er een wettelijke basis zou komen die bij zou gaan dragen aan de uitrol van de meter die invoer en afname van de energie apart kan meten. Netbeheerders moeten op dit moment deze meters plaatsen zonder enige steun van de wet. Zij ervaren hierom veel meer moeite. Kleinverbruikers zijn namelijk niet verplicht deze meters te accepteren. 

Salderen, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je een grote hoeveelheid zonne-energie opwekt met je zonnepanelen dan je uiteindelijk verbruikt kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Aan het eind van het jaar streep je de door jou opgewekte energie weg tegen de energie die je verbruikt hebt. Dit noem je salderen. De stroom die je over hebt lever je terug aan het net. Jouw slimme meter registreert hoeveel je precies terug levert. De energie kun je tegen hetzelfde tarief terug leveren als dat je zou moeten betalen om er gebruik van te maken. 

Niet overal evenveel

Wist je dat de zonne-straling in Nederland niet in elke regio hetzelfde is? In het weste is de straling een stuk intenser dan in het oosten van het land. Dit verschil kan oplopen tot wel 10 procent in de zonnestroomopbrengst. 

Minimaal 2 jaar nog salderen

De afbouw van de salderingsregeling zou volgens de staatssecretaris nog minimaal 2 jaar duren. Deze 2 jaar is namelijk nodig om alle kleinverbruikers van de juiste meters te voorzien. Naar verwachting zal een deel van de kleinverbruikers ook nog na 1 januari 2024 kunnen salderen. Dit kan tot zij een geschikte meetinrichting hebben gekregen. 

Niet verplicht

Op dit moment heeft ruim 80% van de kleinverbruikers al een juiste meerinrichting. De overige 20% heeft deze aangeboden gekregen maar hoeft deze pas vanaf de ingang van de nieuwe wet te accepteren. 

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons