Iedereen verduurzamen

De helft van de Nederlanders verduurzaamt woning

Wil je het klimaat een handje helpen? Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je alles zo goed mogelijk recyclen, je plastic afval verminderen of zelfs je huis aanpassen. Dat laatste is een veel voorkomend iets. In 2020 heeft ruim 51% van de Nederlanders een verduurzaming aan de woning gedaan. Dat is goed voor ruim 4 miljoen woningen. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek uitgevoerd door Multiscoop.

Drie miljoen huishoudens hebben duurzame verlichting aangebracht in hun woning. Dat maakt verlichting de meest toegepaste verduurzaming binnen Nederland. Daarop volgend zijn (21%) woningen de verwarming en (16%) de isolatie van de woning de meest voorkomende verduurzamingen. Naast het feit dat verduurzaming goed is voor ons klimaat is het niet de voornaamste reden waarom we onze huizen verduurzamen.

Comfort

Comfort bleef voor ruim een kwart (27%) de voornaamste reden om een verduurzaming uit te voeren. Zo biedt een goed geïsoleerde woning vele voordelen wat betreft comfort. Denk hierbij aan geen ijskoude vloer meer, geluid van buitenaf dat wordt gedempt en een constante aangename temperatuur in je woning. Daarnaast spelen financiële motieven ook een rol. 26% wil graag de energierekening verlagen en 21% zit de verduurzaming als een goede investering in de woning.

Zijn we Nederland zijn we goed op weg als het aankomt op duurzame woningen?

Dit is niet helemaal waar. Wist je dat drie miljoen woningen nog beter moeten worden geïsoleerd? Isolatie is niet zo duidelijk zichtbaar als zonnepanelen op het dak, maar toch net zo belangrijk! Wanneer je muren op een frisse dag koud aanvoelen ontsnapt de warmte uit je woning. Wanneer het aankomt op isolatie van bijvoorbeeld daken, spouwmuren en kruipruimtes kunnen we nog veel verbeteren in Nederland. 

  • Scheid al je afval
  • Koop meer producten bij lokale ondernemingen
  • Zoek alle gloei- en halogeenlampen in je woning en vervang deze door led-verlichting
  • Inspireer! Vertel aan je omgeving welke aanpassingen jij al hebt gedaan om groener te leven en wie weet doen ze binnenkort met je mee
Er zijn zoveel aanbieders die je helpen naar een groener huis maar dan zie ik júist door de bomen het bos niet meer. Volledig Groen was duidelijk en ik kon vervolgens zelf kiezen voor de beste aanbieder.
Milou
Haarlemmermeer, Netherlands
9.6
9.6

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons