Hypotheek - Vollediggroen.nl

Meer hypotheekruimte mogelijk voor verduurzaming

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen dan kun je voor verduurzamen extra geld lenen. Zo kun je in de hypotheek ruimte maken om te isoleren of bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Je hypotheeklasten zullen wat stijgen maar je maandelijkse energiekosten daarentegen zullen dalen. Is je huidige hypotheekrente hoger dan de actuele rente? Dan zal je zelfs op de hypotheeklasten kunnen besparen! Als extra pluspunt zal ook de woningwaarde stijgen en draag je bij aan een beter milieu. Zo ben je direct goed voorbereid wanneer het gebruik van aardgas niet meer mogelijk is.

Hoe zien je woonlasten er dan uit?

Als voorbeeld nemen we een hoekwoning uit 1970 die al beschikt over dakisolatie, dubbel glas en een hr-ketel. Naast je eigen inleg heb je een hypotheek nodig van €202.000,-. Je hebt ervoor gekozen om de woning te verduurzamen met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en 10 zonnepanelen. In totaal zal dit geschat €8.000,- gaan kosten. Om dit te bekostigen sluit je een extra hypotheek af. Je totale woonlasten zullen dalen met €44,- per maand, ondanks de extra hypotheek.

De voorwaarden

Volgens de huidige wetgeving bedraagt je maximale hypotheekbedrag 100% van je woningwaarde. Of je dit maximale bedrag mag lenen is afhankelijk van onder andere je inkomen.

De rentes stijgen in recordtempo

De hypotheekrentes hebben een dieptepunt bereikt en zijn momenteel in een rap tempo aan het stijgen. Wanneer je je hypotheek oversluit tegen een lager rentepercentage kun je maandelijks fors besparen op je hypotheeklasten. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Je kunt gratis je besparing berekenen. 

Ja, ik wil mijn besparing berekenen!

Ruimte voor eigen financiering

Wanneer je voldoende eigen geld kunt inleggen en je inkomen hoog genoeg is kun je geld lenen voor het aanschaffen van de woning én deze ook te verduurzamen door middel van de gewenste maatregelen. Stel dat je een woning van €200.000 wilt kopen. Je legt zelf €50.000,- eigen geld in. Je zult een hypotheek nodig hebben van €150.000,-. In plaats daar van sluit je een hypotheek af van €160.000,- zodat je uiteindelijk dus €10.000,- kunt besteden aan verduurzamende maatregelen.

Geen ruimte voor eigen financiering

Wanneer je maximaal mogelijke hypotheek maar net voldoende is om de woning aan te kunnen schaffen en er dan dus ook geen ruimte voor verduurzamende maatregelen, dan kun je een extra hypotheek afsluiten voor isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, etc. tot 106% van de waarde van de woning die je van plan bent te gaan kopen.

Echter zijn er een aantal regels die vast staan waar je rekening mee dient te houden:

  • Je bruto jaarinkomen moet minimaal €33.000,- zijn.
  • Je kunt tot maximaal 6% van de woningwaarde extra lenen.
  • Wanneer je ten opzichte van je inkomen geen ruimte hebt voor financiering dan kun je tot maximaal €9.000,- extra hypotheek krijgen.

Wanneer je woning €100.000,- waard zou zijn kun je dus €6.000,- aan extra hypotheek krijgen. Bij een woningwaarde van €250.000,- is de extra hypotheek die je kunt krijgen €9.000,- dus niet 6% van €250.000,-.

De extra hypotheek is enkel bedoeld om je woning energiezuiniger te maken. Je kunt het ook gebruiken voor de aanschaf van een woning die al energiezuinig is. (Dit is mogelijk vanaf energielabel A++ of een energie-index van maximaal 0,6).