Zonnepanelen: Hoe zit het met het terugleveren van stroom?

Zonnepanelen: Hoe zit het met het terugleveren van stroom?

Wanneer je zonnepanelen op je dak installeert ga je vanzelfsprekend zelf stroom opwekken. Maar wat gebeurt er met de stroom die je niet meteen gebruikt? De wasmachine staat immers niet de hele dag te draaien. 

Wat dit betreft is er goed nieuws en slecht nieuws; momenteel bestaat voor het terugleveren van stroom de salderingswet. Deze wet verplicht energieleveranciers om de teruggeleverde stroom af te trekken van de afgenomen stroom, zodat alles wat je teruglevert ook een besparing oplevert die gelijkstaat aan het tarief waarvoor je normaalgesproken stroom inkoopt. Het slechte nieuws is dat deze wet vanaf 2023 langzaam wordt afgebouwd.

Illustratie van het terugleveren van stroom opgewekt door Zonnepanelen via de salderingswet

Betekent dit dat je helemaal niks meer krijgt voor het terugleveren van stroom vanaf 2023?

Nee, jaarlijks wordt het tarief telkens met een percentage afgeschaald. Ieder jaar dat je er eerder bij bent levert je dus relatief meer rendement op. Ook nadat de salderingswet volledig is afgeschaft ontvang je alsnog voordeel van de stroom die je teruglevert. Dit tarief verschilt echter per leverancier en is altijd lager dan het inkooptarief. 

Heeft het installeren van zonnepanelen nog wel nut met de afbouw van de salderingswet?

Jazeker, het rendement dat behaald wordt met het terugleveren van stroom is maar één van de vele voordelen die zonnepanelen te bieden hebben. Zo verhoog je met zonnepanelen de waarde van je huis, daalt je energierekening, profiteer je van de stroom die je zelf opwekt, kun je in combinatie met een elektrisch voertuig zelfs rijden zonder elektriciteitskosten en meer! 

Benieuwd naar wat jij kunt besparen met het installeren van zonnepanelen?

Klik op onderstaande button om de Zonnepanelen Check te doen. Met deze check weet je in no-time of je in aanmerking komt voor ons unieke concept waarbij iedereen van de zon kan profiteren, namelijk 'zonnepanelen zonder investering'.

Doe de check