Hoe financier je zonnepanelen?

Hoe maak ik mijn woning zelfvoorzienend?

Zonnepanelen maken je woning zelfvoorzienend. Je wekt je eigen stroom op en bespaart een hoop geld. Hier is wel eerst een investering voor nodig.

Hoe financier je zonnepanelen? Hieronder 5 mogelijkheden om direct te investeren in een kostenbesparende en milieuvriendelijke oplossing.

De voordelen van zonnepanelen

Iedereen heeft het erover: zonnepanelen. Niet alleen woningeigenaren gaan hiervoor, ook steeds meer woningcorporaties laten deze plaatsen. Zonnepanelen hebben een aantal voordelen:

  • Onafhankelijkheid tegenover energieleveranciers
  • Duurzame groene stroom: goed voor het milieu
  • Lagere energierekening en geld verdienen
  • Waardestijging van de woning

Door het zelf opwekken van stroom bespaar je op de energierekening. Veel huishoudens wekken meer energie op dan ze verbruiken. Dit kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet: dit levert je een terugleververgoeding op.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar. Dit is langer dan bij anderen energiebesparende maatregelen. Hier staat tegenover dat zonnepanelen meer rendement opleveren: ze gaan ongeveer 25 jaar lang mee. Dit betekent dat je nog minimaal 15 jaar lang profiteert van gratis stroom. Hier haal je de investering vele malen uit.

Kosten zonnepanelen: aanschaf en installatie

Houd er rekening mee dat je bij installatie van 3 panelen of meer de meterkast laat aanpassen. De omvormer komt in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Dit betekent dat je mogelijk wat extra ruimte op zolder nodig hebt. Wat kosten zonnepanelen inclusief omvormer en installatie? Hieronder een overzicht, gesorteerd naar het aantal personen per huishouden:

  • Eenpersoonshuishouden: €5200
  • Tweepersoonshuishouden: 7750
  • 4 persoonshuishouden: €10500
  • 6 persoonshuishouden: €12000

Financiëring: 5 mogelijkheden

Je ziet dat zonnepanelen om een investering vraagt. Hoe krijg je dit bedrag bij elkaar? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Ontdek 5 populaire methode en bestel zo snel mogelijk je zonnepanelen.

1. Geld uit sparen of beleggen

Een gemiddeld huishouden (tweeverdieners) heeft ongeveer €27.000 aan spaargeld. Een perfecte financiering voor zonnepanelen! Heb je het geld (tijdelijk) vast staan? Informeer dan naar de kosten voor tussentijds opnemen. Huishoudens beleggen gemiddeld €3000 in aandelen of andere beleggingsproducten. Mogelijk is dit niet toereikend genoeg voor de aanschaf en installatie van panelen. Mocht je wel voldoende hebben, verkoop je aandelen dan op een goed moment.

2. Geld lenen

Geen spaargeld of niet de mogelijkheid om te sparen? Een geldlening is een goed alternatief. Je leent het gewenste bedrag en betaalt dit in maandelijkse termijnen terug. Bij Frisia Financieringen heb je de keuze uit twee mogelijkheden:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet

De persoonlijke lening is, mede dankzij de lage rente en goede voorwaarden, geschikt voor het financieren van zonnepanelen. De looptijd en rente staan vast, zo weet je altijd waar je aan toe bent. Je ontvangt het leenbedrag in één keer op je rekening. Handig, want hiermee betaal je ook in één keer de aanschaf en installatie van de panelen. Bij een doorlopend krediet zijn reeds afgeloste bedragen opneembaar. Mooi voor onvoorziene kosten of voor het financieren van onderhoud aan de zonnepanelen. 

3. Extra hypotheek aanvragen

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je mogelijk meer lenen. Het inkomen moet toereikend zijn. Je kunt maximaal €9000 voor energiebesparende maatregelen bijlenen. Vraag de hypotheekverstrekker naar de voorwaarden. Het is ook mogelijk om tot 106% van de woningwaarde te lenen. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden deze mogelijkheid.

4. Subsidie op zonnepanelen

Veel gemeenten geven subsidie op energiebesparende maatregelen. Dit zijn onder andere zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Informeer tijdig of en welke regeling binnen jouw gemeente van toepassing is. Je kunt subsidie tot een bepaalde datum aanvragen. Is de subsidiepot voor deze einddatum leeg, dan kun je hier geen aanspraak meer op maken. Ga naar de website energiesubsidiewijzer en bekijk de mogelijkheden.

5. Btw terugvragen

Over aanschaf en installatie van zonnepanelen betaal je btw. Wist je dat je deze btw terug kunt vragen bij de belastingdienst? Dit maakt de aanschaf ineens een stuk voordeliger. Voor het terugvragen van btw op zonnepanelen moet je een originele factuur op naam hebben. Daarnaast kun je de overeenkomst met de energieleverancier aantonen. Vanaf 2019 vraag je de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terug. Koop je zonnepanelen in 2020, dan vraag je de btw uiterlijk eind juni 2021 terug.