Fouten isoleren

Fouten die je moet vermijden bij het isoleren van je woning

Wanneer je je dak laat isoleren is het een relatief goedkope, maar tevens zéér effectieve manier om te kunnen besparen op energie. Echter, wanneer er bij de plaatsing fouten worden gemaakt kunnen er een hoop problemen ontstaan waardoor je investering minder rendabel wordt.

Fout 1. Te weinig isoleren

Volgens velen zou een te dikke isolatielaag schimmel kunnen veroorzaken. Maar, iets als te veel isoleren bestaat eigenlijk niet. Wanneer een isolatielaag echter te dun is of zelfs ontbreekt kan er een luchtlaag ontstaan. Deze luchtlaag vergroot weer de kans op vochtproblemen wat weer leidt tot schimmelvorming en andere vochtschade.

De normen betreffende de verplichte isolatiedikte worden tevens steeds verder aangescherpt. Wanneer je dus nu besluit om te isoleren is het beter om bij wijze van spreken, de normen van overmorgen te gebruiken. Vraag een expert altijd naar de mogelijkheden. 

Vind experts uit jouw omgeving

Fout 2. Lucht- en dampdicht

Door temperatuur- en drukverschillen kunnen er luchtstromen ontstaan. Wanneer warme lucht de ruimte krijgt om tussen het isolatiemateriaal door te stromen, zul je helaas een groot deel van je rendement verliezen. Daarnaast zal de warme lucht condenseren wanneer deze in contact komt met het koude isolatiemateriaal. Dit leidt op zijn beurt weer tot schimmelvorming en vochtproblemen. Dit kun je echter oplossen door zorgen voor voldoende ventilatie. Zo kan de vochtige lucht worden afgevoerd!

Fout 3. Niet winddicht en dampopen

Het is van groot belang dat de buitenzijde van de woning goed bestand is tegen regen en wind. Dat niemand een lekkend dak wil spreekt voor zich, maar ook winddichtheid is noodzakelijk. Wanneer dit namelijk niet het geval is zou koude lucht door je isolatiemateriaal kunnen stromen wat kan leiden tot warmteverlies.

Daarnaast wil je er ook altijd voor zorgen dat je dak ademt. Zo kan het vocht in je isolatielaag verdampen voordat het schimmel veroorzaakt. Je woning kun je dus eigenlijk vergelijken met een winterjas. De koude lucht moet buiten de jas blijven en de warme lucht binnenin. Ook wil je dat je jas genoeg ademt zodat het zweet afgevoerd kan worden. Om deze reden is het dus belangrijk altijd dampopen en winddicht te isoleren!

Fout 4. Materiaalkeuze

Er bestaan een hoop verschillende soorten isolatiemateriaal. Uiteraard hebben ze allemaal een isolerende werking. Toch is het verstandig je te verdiepen in de verschillende materialen om zo voor de best passende fit te kunnen kiezen. Tot slot is het ook van belang rekening te houden met de plaatsing van de verschillende materialen. Zo laat bijvoorbeeld zacht materiaal zich gemakkelijker plaatsen tussen hout en zijn harde platen een perfecte ondergrond.

Fout 5. Geen advies

Isoleren blijft, ondanks veel research een klus die zeker een bepaalde expertise vereist. Een fout die veel kosten met zich mee kan brengen, is namelijk zo gemaakt. Vraag daarom altijd advies van een expert. Zo hoef je daadwerkelijk maar één keer goed te isoleren.

Vraag vrijblijvend advies aan