Direct besparen zonder investeren?
Je hebt eindelijk besloten om je woning te gaan verduurzamen. Het dak van je woning is nog niet goed geïsoleerd, je beschikt nog over enkel glas en een paar zonnepanelen zijn eigenlijk ook niet verkeerd. Wanneer je een rekentool invult zul je er snel achter komen dat deze kosten best wel op kunnen lopen. Het is een investering die je op lange termijn terug zult verdienen maar hoe kom je aan het geld dat je nu moet gaan investeren? Velen vragen zich dit af. Er zijn een hoop energiebesparende maatregelen die je een flink eind op weg kunnen helpen.

1. Subsidie energiebesparing
Voor energiebesparende maatregelen bestaan er verschillende subsidies. Het is daarom aan te raden te onderzoeken welke dit precies zijn. Mocht je hier gebruik van kunnen maken kan dit de kosten al flink omlaag brengen. Zo bestaat er bijvoorbeeld subsidie voor isolatie, zonneboilers, warmtepompen en kun je zelfs de BTW terug vragen na de aanschaf van zonnepanelen. Kijk daarom zeker even in de energiesubsidiewijzer welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw gemeente of provincie.

2. Je eigen geld
Ben je in bezig van spaargeld? En zou je na de investering in verduurzaming nog genoeg geld over houden? Dan is het investeren in verduurzaming zeker de moeite waard, zeker nu het rentepercentage een dieptepunt heeft bereikt. Uit voorbeeld berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat wanneer je je spouwmuur isoleert je dit kunt vergelijken met 11% rente op je spaarrekening! Het is wel belangrijk dat je genoeg spaargeld op je rekening over houdt. Zo ben je altijd nog voorbereid op een onverwachte uitgaven.

Groene energie duurder dan grijze energie?
Fabel! Er zijn steeds meer bronnen voor groene energie. Daarnaast wordt er een stuk efficiënter omgegaan met de opgewekte groene energie. Dit alles zorgt ervoor dat de prijs van groene energie net zo laag is geworden als die van grijze energie. Het komt zelfs voor dat groene energie goedkoper is dan grijze energie. Wanneer je groene energie afkomstig is uit het buitenland kan dit wel een prijsverschil opleveren. Wil je echt bijdragen aan de productie van groene energie in Nederland? Vraag dan expliciet naar groene energie van eigen bodem.
3. Huren of leasen
Wist je dat het bij sommige energiebesparende maatregelen mogelijk is deze te kunnen huren of leasen? Dit is onder andere mogelijk bij zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Wanneer je hier gebruik van maakt betaal je een vast bedrag per maand. Echter brengt dit wel een nadeel met zich mee. Omdat je geen eigenaar wordt zal je woning niet in waarde toenemen.

Over Volledig Groen
Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.
Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.
Alles over ons