Alles draait om groen

Energiearmoede bij een half miljoen

huishoudens in Nederland

Ruim een half miljoen huishoudens in Nederland hebben momenteel last van zo gehete “energiearmoede”. Voor deze huishoudens wordt het steeds lastiger de energierekening te kunnen betalen. Volgens een opgestelde rapportage van TNO zal deze groep gedurende de komende tijd nog groter gaan worden. Deze energiearmoede wordt veroorzaakt door stijgende gasprijzen. Daarnaast blijkt uit het rapport dat de helft van de bevolking zijn woning onvoldoende kan isoleren.

Het noord-oosten

Volgens het TNO haat het om ruim 550.000 huishoudens. Al deze huishoudens zouden moeite ervaren met het betalen van hun energierekening. De gezinnen die te maken hebben met de energiearmoede besteden ongeveer 13 tot 20% van hun inkomen aan de energierekening. Voor de gemiddelde Nederlander is dit maar 5%.

Verduurzamen geen optie

Drie kwart van de huishoudens die te maken hebben met de energiearmoede huren hun woning bij wooncorporaties. Volgens het TNO is er vooral in het noordoosten van het land een probleem. Voor velen is het verduurzamen van de woning geen optie om de energierekening te kunnen verlagen. Dit omdat huurders geen zeggenschap hebben over wat er met de woning mag gebeuren. Daarnaast is er vaak geen geld beschikbaar of zijn de maandlasten te hoog om een verduurzaming te kunnen realiseren.

Niet overal evenveel

Wist je dat de zonne-straling in Nederland niet in elke regio hetzelfde is? In het weste is de straling een stuk intenser dan in het oosten van het land. Dit verschil kan oplopen tot wel 10 procent in de zonnestroomopbrengst. 

Betalingsproblemen

De helft van de Nederlanders leeft volgens het TNO in omstandigheden die het betalen van de energierekening in de toekomst lastiger kunnen maken. Volgens Peter Mulder, hoofdauteur van het onderzoek, heeft een groot deel momenteel nog geen moeite met het betalen van de energierekening. “Maar wanneer de gasprijs verder gaat stijgen, zal een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen.”

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons