Energiecrisis raakt heel Nederland
in de portemonnee
Alle huishoudens in Nederland zijn ook dit jaar weer meer geld kwijt aan energie. Sinds juli dit jaar zijn de energietarieven opnieuw gestegen. Niet alleen bij de variabele energietarieven is een stijging te zien, ook bij de vaste contracten van één en drie jaar is een flinke stijging te zien. Deze stijging bedraagt ongeveer 10% meer ten opzichte van het jaar ervoor. Dit maakt het verduurzamen van de woning voor velen een steeds interessantere optie.
Olie en gas
De energieprijzen daalden met het begin van de coronacrisis. Grondstoffen zoals olie en gas zijn, nu de economie weer wat meer opgang is gekomen, schaars geworden. Daartegenover staat ook nog dat de prijs voor CO2-uitstootrechten voor energieproducten dit jaar omhoog is gegaan. De gastarieven hebben dan ook het hoogste punt ooit bereikt sinds het jaar 2005. Stroom is daarnaast nog nooit zo duur geweest als sinds 2009. Doordat er weinig wind en zon is geweest heeft dit ervoor gezorgd dat de vraag groter is dan het aanbod.
Contractduur wordt steeds langer
Wanneer je een energiecontract voor één jaar afsluit is dit normaal gesproken het voordeligste. Nu de markt zich op een onzekere manier ontwikkeld kiezen velen ervoor om een contract voor 3 jaar af te sluiten. Wanneer de energieprijzen zullen dalen dan zijn de huishoudens met een eenjarig contract het goedkoopste uit. Stijgen de prijzen? Dan zal dit resulteren in een positief resultaat voor de 3-jarige contracten. Daarnaast is er altijd de optie om te kiezen voor een variabel energiecontract. Wanneer de energietarieven wijzigen tussen 1 januari en 1 juli dan wijzigt je contract mee.
Een stijging van 13%
Uit een onderzoek van ING komt naar voren dat huishoudens die geen enkele verduurzaming aan de woning uit hebben laten voeren, een stijging van ongeveer 13% op hun energierekening kunnen verwachten.
Isolatie
Om de stijging van de energieprijzen tegen te gaan kiezen velen voor het verduurzamen van hun woning. De energiemaatregel met het hoogste rendement is isolatie. Wanneer je je woning die niet goed geïsoleerd is kun je tot wel €1900 per jaar besparen op je energiekosten. Om woningeigenaren een steuntje in de rug te geven is er een subsidie beschikbaar gesteld. Wanneer er minaal twee isolatiemaatregelen getroffen worden komt een woningeigenaar in aanmerking voor de subsidie. Daarnaast kun je ook kiezen voor één isolatiemaatregel in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. Hierbij kun je denken aan een warmtepomp of zonneboiler.
Zonnepanelen
Er zijn steeds meer huishoudens die investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen je helpen om, naast een hoop te besparen op je energie, energie bewuster te leven. Je wekt immers je eigen groene stroom op, dit zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van de energieprijzen van de energiemaatschappijen. Zonnepanelen zorgen er niet alleen voor dat je huis in waarde zal stijgen maar zijn tevens ook goed voor het milieu. Investeer je in zonnepanelen? Dan zul je je investering binnen zeven tot tien jaar terug verdiend hebben. De 21% BTW die betaald dient te worden over de panelen kun je terugvragen via de Belastingdienst.
Over Volledig Groen
Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.
Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.
Alles over ons