Alles draait om groen

De meest duurzame woningen van Nederland

De nationale Duurzame huizen Route gaat elke 2 jaar opzoek naar de meest duurzame woning van Nederland. Trotse huiseigenaren kunnen hun woning aanmelden om mee te doen aan deze verkiezing. De winnaar zal uiteindelijk door het publiek en een deskundige jury bepaald worden. De verkiezing zal in 2022 weer opnieuw plaatsvinden.

De jury

De jury is deskundig en beoordeeld elke woning op verschillende criteria. Denk hierbij aan het gebruik van materialen, het energieverbruik, comfort, creativiteit en toekomstbestendigheid. Per categorie werden er in 2020 7 verschillende woningen genomineerd. Uiteindelijk zijn er 6 als winnaar uit de strijd gekomen, zij waren te gast bij de eerste aflevering van het Nationaal Duurzaamheidscafé.kt? Hou dan goed in de gaten of er na een tijd toch geen tocht vrij komt.

Het publiek

Binnen de deelnemende provincies wordt er ook een publieksprijs uitgedeeld. Gedurende de vorige verkiezing in 2020 hebben 4 woningen provinciewinnaar geworden met daarnaast 1 landelijke winnaar.

Enkele van onze favorieten

Vrijstaande woning - Hengelo (2016)

Deze woning heeft een vrij uniek uiterlijk en maakt gebruik van een bodem / warmtepomp, centrale balansventilatie en hergebruikt het regenwater. Het woonoppervlak van de woning is 240 m2 en heeft een netto energieverbruik van -1288 kWh. Ze wekken dus een hoop meer op dan dat er verbruikt wordt. Om alle maatregelingen te kunnen treffen hebben ze gebruik gemaakt van deskundig advies. De laadpaal houdt rekening met het overschot aan zonne-energie die de woning heeft, zo hoeven ze niet terug te leveren aan het net, de energie gaat naar de accu van de auto.

Warmtepompen niet altijd rendabel

Voor ongeveer 5 miljoen huishoudens in Nederland is het niet rendabel te investeren in een warmtepomp. Dit komt omdat een groot deel van de woning ondermaats zijn geïsoleerd. De huiseigenaren zullen deze investering pas na jaren terug verdienen, een warmtepomp verlaagd de gasvraag van een klein tot gemiddelde woning. Echter is dit niet genoeg om uit de kosten te komen. 

Twee-onder-een-kapwoning – Boxtel (1974)

Deze woning is in mei 2015 volledig fossiel- en gasvrij gemaakt. Daarnaast wordt de verwarming nu door een lucht/warmtepomp geregeld. De stroom voor deze warmtepomp is afkomstig van de PV-panelen die op het dak geplaatst zijn. De bewoners hadden in het jaar 2018 voor het eerst €0 op de energierekening, dit is mede gelukt door het vervangen van het dubbelglas naar HR++ glas. Daarnaast beschikt de woning over isolatie van de spouwmuur, vloerisolatie, kruipruimte isolatie, leiding isolatie en kierdichting. Dit zorgt voor een flinke verlaging van de energierekening.

Hoekwoning – Hilversum (1926)

De woning is een typische jaren 30 woning met een mansardedak. De woning was toe aan renovatie en door de bewoners is besloten hem direct zo energieneutraal mogelijk te maken. Het energieverbruik is binnen een jaar al gehalveerd. De bewoners hebben gekozen om gebruik te maken van energieleningen om de maatregelingen te bekostigen. Af stappen van het gebruik van gas heeft ervoor gezorgd dat ze met deze besparing naast het aflossen van de lening nog een deel overhouden. In de zomers wordt er door de zonnepanelen meer energie opgewekt dan er verbruikt wordt. De terugverdientijd wordt geschat op 15 jaar en de bewoners zijn blij met het enorme verschil in wooncomfort. De woning beschikt over verschillende soorten isolatie met daarnaast HR++ glas.

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons