Alles draait om groen

Dit is de meest duurzame woning van Nederland

We blikken terug naar 2020 toen de meest duurzame woningverkiezing voor het laatst gehouden werd. Waarom we dat doen? Het is nu mogelijk om deze woning een bezoekje te brengen op 30 oktober en 6 november. Bij Volledig Groen vertellen we je wat deze woning zo speciaal maakt.

Volledig milieuvriendelijk

De winnaar in de categorie “woning voor 1945” is Paul Woudstra uit Koedijk. Zijn woning is een uniek gerenoveerd dijkhuisje uit het jaar 1905. De woning is volledig gerenoveerd door Paul zelf en beschikt over een achterliggende kolenschuur, afkomstig uit 1900. De gebruikte materialen zijn geheel milieuvriendelijk. Zo heeft hij gekozen voor houtvezelisolatiedekens, isovlas en hout. De woning is van top tot teen geïsoleerd en beschikt over een centrale balansventilatie met een rendement van 90%. Daarnaast is er een hemelwateropslag met een reservoir van 2200 liter. Deze opslag wordt gebruikt voor de spoelingen van het toilet.

De woning van Paul Woudstra

Zoals Paul het zelf zegt heeft hij een "groen hart". In de video verteld hij met liefde meer over zijn woning gedurende een kleine rondleiding. 

Alle toegepaste maatregelen

De woning van Paul is geheel energie neutraal en beschikt over een A++++ energielabel. Met zijn woning toont Paul aan dat je niet perse over een nieuwe woning hoeft te beschikken om te kunnen verduurzamen. Hij wil graag anderen inspireren om hetzelfde te doen.

De woning bechikt over isolatie van het schuine dak aan de innenkant, gevelisolatie, wandisolatie en kruipruimte isoalatie. Deze isolatie maatregelen zorgen ervoor dat de woning een stuk minder energie verbruikt. Daarnaast is het HR++ glas bij alle ramen, deuren en kozijnen. Er is gekozen voor milieuvriendelijke verf en hout. Om de woning te verwarmen heeft Paul gekozen voor een palletkachel, infrarood- en elektrische wandverwarming. Op het dak bevinden zich 54 pv-panelen. Deze panelen leveren meer dan genoeg energie om zowel de woning als de elektrische auto van Paul van stroom te kunnen voorzien. Als toevoeging is de woning geheel aardgasvrij en herbruikt hij al het regenwater zorgvuldig.

Een kijkje nemen in de woning van Paul?

Je kunt de woning van Paul bezoeken op 30 oktober en 6 november. Vergeet niet een plekje te reserveren voor je komst. 

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons