Afbouw salderingsregeling opnieuw uitgesteld - Vollediggroen.nl

Afbouw salderingsregeling opnieuw uitgesteld

Door minister Jetten werd gemeld dat de afbouw van de salderingsregeling opnieuw met nog een jaar wordt uitgesteld. De nieuwe datum zou nu 1 januari 2025 zijn. Pas vanaf die datum zullen zonnepanelen-eigenaren minder voordeel kunnen behalen.

Voorheen stond in het oorspronkelijke wetsvoorstel vermeld dat zonnepanelen-eigenaren per 1 januari 2023 stapsgewijs minder zouden mogen gaan salderen. In januari van dit jaar werd echter al gauw duidelijk dat de ingangsdatum met 1 jaar uitgesteld zou gaan worden. Nu is besloten de datum nogmaals een jaar naar achter te schuiven.

36 procent minder salderen

Een direct gevolg van deze ontwikkeling is dat bezitters van zonnepanelen vanaf 1 januari 2025, meteen zo'n 36 procent minder mogen salderen. Dit om de opgelopen achterstand door de verschuiving van het wetsvoorstel in te halen. Gedurende het eerste jaar zal er dus nog voor 64 procent gesaldeerd mogen worden. Voor het overige deel van de stroom zullen kleinverbruikers enkel nog een minimale vergoeding krijgen van de energieleveranciers. 

Zonnepanelen zonder investering

Dit houdt in dat je vooraf géén grote investering hoeft te doen, maar je per maand een vast bedrag betaalt. Ben je benieuwd of jij ook in aanmerking komt voor zonnepanelen zonder investering? Vraag dan gratis én vrijblijvend meer informatie aan. 

Ja, ik wil gratis informatie over zonnepanelen zonder investering!

Lang stilgelegen

Dat het wetsvoorstel lang stilgelegen heeft, komt volgens de minister volgens het feit dat het voorstel door de Tweede Kamer als controversieel verklaard is. In de zomer zal de minister daarom een nota-wijziging indienen. Het kabinet heeft inmiddels besloten dat de startdatum van de afbouw met 2 jaar uitgesteld wordt, en dus pas in gaat op 1 januari 2025. In de jaren 2023 en 2024 kan er dus nog volop gesaldeerd worden. Bij ingang van het wetsvoorstel in 2025 zal er eenmalig een grotere afbouwstap worden gezet. Vanaf 2026 zal de afbouw gewoon weer verder gaan zoals het in eerste instantie bedoeld was.

Uiteindelijk zal er dan vanaf 2031, zoals oorspronkelijk uitgedacht was, niet meer gesaldeerd kunnen worden. Het afbouwpad zou volgens minister Jetten van weinig invloed zijn op de terugverdientijd van zonnepanelen. De panelen hebben een technische levensduur van ongeveer 25 jaar. Hierdoor blijven zonnepanelen voor huishoudens een zeer interessante investering.

TNO

De TNO heeft van Jetten de opdracht gekregen het rapport uit 2020 te actualiseren. Hierbij zal er worden uitgegaan van de huidige elektriciteitsprijzen, belasting en investeringskosten. Op basis hiervan zal een nieuw rekenmodel worden gecreëerd voor de terugverdientijd van zonnepanelen.

Nog voor de zomer zal de Tweede Kamer de uitkomsten van de TNO ontvangen. Daarnaast zal, op verzoek van minister Jetten, nog een eenmalig meetmoment worden ingevoerd. Hierdoor kan het kabinet een vinger aan de pols houden, en wanneer hier reden toe zou zijn, het afbouwplan wat bijsturen.

Profiteer nu nog van de salderingsregeling