Alles draait om groen

Zonnepanelen aantrekkelijk zonder salderen

Dat we over een tijdje niet meer mogen salderen is een feit. Doordat we nog steeds stroom die we niet gebruiken terug mogen leveren aan het net zorgt dit voor een hogere opbrengst van de zonnepanelen. Maar hoe zit dit wanneer deze regeling stopt?

De thuisbatterij

Elon musk is al een groot fan; de thuisbatterij. Dit zou de perfecte oplossing kunnen zijn voor hoge energierekeningen. Inmiddels zijn de thuisbatterijen ook te verkrijgen bij Ikea maar toch worden ze nauwelijks verkocht. Waarom eigenlijk?

Salderen

Momenteel kunnen we in Nederland nog steeds gebruik maken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je, wanneer je te veel energie opwekt, dit terug mag leveren aan het net en hier een bedrag voor terug krijgt. Dit is dus ook direct een perfecte manier om te kunnen besparen op je energierekening! Super fijn, maar wat doe je wanneer dit niet meer kan? Simpel! Je slaat de overige energie gewoon op in je eigen thuisbatterij. In ons buurland België zijn ze groot fan van deze uitvinding, hier zie je dan ook een flinke stijging in de verkopen van thuisbatterijen.

In Nederland loopt het echter nog niet echt storm. Het aantal verkochte thuisbatterijen is nihil. Grote energiemaatschappijen zoals Vattenfall, Eneco en Essent hebben de thuisbatterijen nog niet beschikbaar gesteld, daarnaast zijn er ook vele installateurs die de batterijen niet in het assortiment hebben.

In Nederland veel te duur

Nederlandse energiemaatschappijen geven aan dat er nauwelijks vraag is naar de thuisbatterijen. De reden hiervan zijn de hoge aanschafkosten waardoor ze voor de gemiddelde consument niet bereikbaar zijn. Bij Ikea in België zit de prijs van een batterij tussen de €3758 en €5946, dit bedrag is exclusief btw.

Zonnepanelen als oplossing voor hoge energierekening

Met de aanschaf van zonnepanelen kun je al gauw zo'n €600,- per jaar op je energierekening besparen. Nu onze energierekeningen een stuk hoger aan het worden zijn biedt dit een goede en duurzame oplossing om de stijgende prijzen tegen te kunnen gaan. Wel is aan te raden je panelen te laten plaatsen door een gecertificeerde installateur, dit voorkomt een hoop onkosten.  

Aantrekkelijk zonder salderingsregeling

Vermoedelijk zorgt de nog bestaande salderingsregeling ervoor dat de thuisbatterijen nog niet zo populair zijn in Nederland. Daarnaast worden de batterijen gesubsideerd in ons buurland.

Wanneer de salderingsregeling zal komen te vervallen zal de populariteit van de thuisbatterij naar verwachting enorm stijgen. Dit komt door twee verschillende redenen. Als eerste leveren bezitters van zonnepanelen een hogere hoeveelheid stroom terug aan het net wanneer de zon flink aan het schijnen is. Deze stroom is op dat moment ook minder waard door de grote hoeveelheid die beschikbaar is. Wanneer je deze stroom op een later tijdsstip, wanneer de zon niet schijnt, terug haalt is de stroom opeens een stuk duurder. Dat prijsverschil is simpel terug te verdienen wanneer je de stroom opslaat in een thuisbatterij. 

Belasting

Wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft kun je doormiddel van een thuisbatterij belasting ontlopen. Voor stroom die je van het net haalt betaal je namelijk belasting. Met een thuisbatterij hoeft dit niet omdat je dus geen stroom van het net nodig hebt! Zonnepanelen zullen dus nog steeds een hoop voordeel opleveren!

Over Volledig Groen

Het milieu verandert snel en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. (Fossiele) energie wordt steeds duurder, er zijn stikstofmaatregelingen en over minder dan 10 jaar moeten de meeste Nederlandse huishoudens van het gas af zijn.

Nadenken over verduurzamen wordt steeds belangrijker. Er zijn veel dingen die je kunt doen om moedernatuur een handje te helpen en dat is ook hard nodig. Wij helpen je graag een stuk op weg om alles te weten te komen over hoe jij je steentje bij kunt gaan dragen zonder zelf te moeten investeren.

Alles over ons